Ze světa čajů Dallmayr

René Sion

Čaj má ve firmě Dallmayr dlouholetou tradici. Našim cílem je vytvářet díky čaji jedinečné chvíle prožitků a po celém světě šířit kouzlo čaje. Cesta od kultivace a sklizně ke zpracování je dlouhá. My k tomuto procesu přistupujeme s maximální pečlivostí a dodržujeme nejpřísnější normy kvality.

Sklizeň

Motto při sklizni čaje je „dva lístky a pupen“. Nejžádanější složky a příjemnou chuť poskytují čaji právě jen mladé pupeny.

První sklizeň roku, first flush, začíná v Indii po zimní pauze a trvá od poloviny března do konce dubna. Druhá sklizeň, second flush, probíhá od poloviny května do konce června. Nejdůležitějším obdobím čajové sezóny je začátek březnové sklizně. První sklizeň se ihned po zpracování nakládá do letadel a cestuje do celého světa, kde ji už všichni milovníci čaje netrpělivě očekávají.

Za každým šálkem čaje se skrývá spousta práce: na 1 kg černého čaje jsou potřeba 4 kg čajových lístků

Zpracování

Jedna rostlina, mnoho druhů. To, zda bude čaj bílý, zelený nebo černý, určuje pouze jeho zpracování. Vše záleží na kombinaci postupů a na pořadí, v jakém se provádí.

Zpracování párou a pražením

Aby byl zelený čaj zelený, je nutné deaktivovat enzymy odpovědné za fermentaci. V Číně se toto tradičně provádí na železných pánvích. Naopak v Japonsku se čaj zpracovává párou, a ve výsledku tak vypadá trochu jako vařený špenát.

Zavadnutí

Chcete-li čaj černý, musíte lístky ihned po sklizni nechat zavadnout. Ve výsledku jsou lístky poddajné a jemné a mohou být dále zpracovávány.

Rolování

Následně se lístky černého a zeleného čaje srolují. Svinutím se naruší buněčná struktura lístků, uvolní se esenciální oleje a podmanivé aroma. Lístky černého čaje začnou oxidovat, u zeleného k oxidaci nedochází.

Fermentace/oxidace

Barvu a chuť získává černý čaj díky fermentaci. Čaj podle předepsaných pravidel „kvasí“ v přísně kontrolovaném procesu. Mistr fermentace tento proces v pravou chvíli zastaví.

Sušení

Ať už je čaj bílý, černý nebo zelený, vždy se musí po zpracování usušit. Sušení horkým vzduchem probíhá ve více vrstvách ve speciálních sušárnách, dokud není zbytková vlhkost mezi 3–6 %.

Třídění

Poté se čaj podle druhu lístků třídí pomocí vibračního sítka s různou velikostí otvorů.

Zde se černý čaj dělí na různé stupně. Čajové lístky s označením FOP a BOP se využijí do sypaného čaje, pyramidek, čajových kapsiček a obdélníčků. Do prémiových nálevových sáčků využívají producenti čaje, včetně nás, takzvané fannings (lístky, které se během procesu rozlomily na menší části). Třídění nesouvisí s kvalitou čaje – všechny lístky pocházejí z té samé sklizně. Kategorizace se používá pouze pro usnadnění pozdějšího použití čaje. Jako vedlejší produkt vzniká tzv. prach, který se využívá k produkci levných nálevových sáčků, ledového čaje a čajových extraktů.

Mohlo by vás také zajímat

15. 4. 2024

IT technologie

Rizika informačních systémů

13. 11. 2023

Právní služby

MÁ SMYSL SI REGISTROVAT OCHRANNOU ZNÁMKU A CO TO VLASTNĚ OCHRANNÁ ZNÁMKA JE?

23. 10. 2023

Právní služby

WHISTLEBLOWING – ÚČINNOST NOVÉHO ZÁKONA SE BLÍŽÍ!

23. 10. 2023

Marketing

Dosáhněte vyšších zisků efektivním online marketingem

Přihlaste se k odběru našich článků

Pravidelnou dávku nového obsahu našeho magazínu budete
dostávat přímo do e-malové schránky. Žádný spam. Slibujeme!

Pravidelnou dávku nového obsahu našeho magazínu budete dostávat přímo do e-malové schránky. Žádný spam. Slibujeme!